صادرکنندگان فرش مشوقی ندارند


با اشاره به اینکه بیش از 10 هزار کارشناس ارشد در حوزه فرش دستباف داریم، گفت: صادرکنندگان فرش مشوقی ندارند و مصوبه تعهد ارزی به ضرر صادرکنندگان فرش بوده است.
عبدالله بهرامی، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اینکه از دولت چهاردهم خواستاریم که به بحث فرش دستباف توجه ویژه ای داشته باشد گفت: درحال حاضر بیش از 10 هزار کارشناس ارشد در حوزه فرش دستباف وجود دارد که باید از ظرفیت این نیروهای آماده برای اتصال آنها به بازار کار استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه صادرکنندگان فرش مشوقی ندارند افزود: صادرکنندگان فرش مشوقی ندارند و مصوبه تعهد ارزی به ضرر صادرکنندگان فرش بوده است.
در دو دولت قبل به هر فرشی که صادر میشد 5درصد جایزه صادراتی تعلق میگرفت اما امروز آن جایزه صادراتی نه تنها وجود ندارد بلکه گفته شده ارز حاصل از صادرات به حساب بانک مرکزی برگردانده شود.
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی فرش دستباف با بیان اینکه گلوگاه مشکل صادرات فرش ما ناشی از خودتحریمی داخلی است، گفت: محدودیت بانک مرکزی برای صادرکنندگان فرش باید برداشته شود. علاوه بر تحریمهای بیرونی، تحریمهای داخلی از جمله مصوبه تعهد ارزی بانک مرکزی و عدم حمایت از قالیبافان و صادرکنندگان باعث شد تا تولید فرش دستباف به یکسوم و صادرات آن به شدت کاهش یابد .
وی افزود: مصوبه تعهد ارزی حداقل 30 درصد روی قیمت است، ارز نیمایی با ارز آزاد بالای 30 درصد اختلاف قیمت دارد، بنابراین توجیهپذیر نیست کالایی که یک دلار هم برایش هزینه و سرمایهگذاری نشده و در واردات مواد اولیه به آن ارز نیمایی اختصاص نیافته است، پول صادرات آن به ارز نیمایی برگردانده شود.
بهرامی با اشاره به اینکه صادرات فرش در سال 1402 حدود 42 میلیون دلار بوده است گفت: این رقم در سال های 92 تا 1402 بالای 2 میلیارد دلار بوده است و در دهه 90 حدوداً 400 تا 500 میلیون دلار صادرات بوده است.
در سال جاری با توجه به تحریم های داخلی و خارجی فرش, عدم حمایت از بافنده و صادر کننده میزان صادرات فرش رو به کاهش است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف با بیان اینکه در زمانی که قیمت ارز روند رو به رشد داشت, بهترین زمان برای فرش بود گفت: این یک فرصت برای قالیبافان بود؛اما متأسفانه این مزیت را با تعهد ارزی از بافندگان گرفتند,ایران در 100 سال اخیر رتبه اول در صادرات فرش را داشت.
اما در حال حاضر این جایگاه را از دست داده و به جایگاه 5 و 6 رسیده است.
بهرامی با بیان اینکه در این حرفه حداقل 2 میلیون بافنده وجود داشت گفت: حدود 6 میلیون نفر از این محل ارتزاق می کردند.
عدم سرمایه گذاری در بخش فرآوری پشم در کنار سایر مسائل وجود داررد.
در بحث مواد اولیه نیز مشکل داریم.
ایران در بحث تولید پشم بزرگترین تولید کننده پشم در جهان هستیم,اما با توجه به اینکه فرآوری نداریم,سالیانه حدود 65 میلیون تن پشم وارد می کنیم.
اگر کسی در این حوزه توجه کافی داشت. بدون شک صنعت نساجی دچار تحول عظیمی می شد.
وی با اشاره به مشکلات بافندگان اظهار داشت: تا سالهای قبل بیش از 2 میلیون نفر بافنده در کشور وجود داشت ولی اکنون زیر یک میلیون بافنده در کشور داریم.
در دهه هفتاد ظرفیت تولید ما 6 میلیون متر مربع بود که امروز به کمتر از 2 میلیون متر مربع تولید رسیده و طبعا به همان نسبت تعداد بافندگان کاهش یافته است.
تعداد قالیبافان بیمه شده کشور از 500 هزار نفر بافنده در سال 1393 به 185 هزار نفر رسیده و بیمه نزدیک به 315 هزار نفر در طول این سالها قطع شده است.