گره گشایی از مشکلات «آرش»

برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و عربستان یک فرصت مغتنم است  

 

 

 

وزیــر نفــت رئیــس کمیســیون مشــترک اقتصــادی ایــران و عربســتان شــد و در مراســم روز ملی عربســتان در ســفارت این کشــور در تهــران حضــور پیدا کــرد.

 

 

 

 

 

 

برگزاری اجلاس کمیســیون مشترک اقتصادی دو کشــور می توانــد یــک فرصت مغتنــم برای گره گشــایی از میدان مشــترک آرش باشــد.

 

در ســال 1962 در میانــه خلیــج فــارس ذخایــر عظیــم گازی کشــف شــد که حجم آن 35 تــا 60 تریلیــون فوت مکعــب (60 هزار میلیــارد فوت مکعــب) تخمیــن زده شــده اســت، این میدان که بین دو کشــور ایران و کویت مشــترک شــناخته شــد، در سمت ایــران بــا نــام "آرش" و در ســمت کویــت بــا نام "الدره" نامیده می شود.

 

از همان سال 1960 اختــلاف میــان ایــران و کویــت بر ســر مرز آبی دو کشور در منطقه قرارگیری این میــدان مشــترک آغــاز شــد، امــا اختلافات به صورت اظهارنظرهایی در جلسات باقی ماند تا اینکه در سال 2001 ایران به استقرار تجهیــزات بــرای آغاز حفاری ا کتشــافی در ایــن میــدان اقــدام کــرد.

 

کویت بــا اطلاع از آغاز حفاری های ا کتشــافی توســط ایران، با تهدید کشــورمان به شــکایت در مراجع بین المللــی، ایــران را از هرگونــه فعالیــت تــا زمــان حصــول نتیجــه در تعییــن مــرز آبــی نهی کرد و ایران نیز فعالیت های اکتشافی و توســعه ای خــود را بــه روی میــدان آرش متوقــف کرد.

 

ایــن اقــدام کویت و همکاری ایران در توقف فعالیتهایش، در حالی بود کــه عربســتان و کویــت در طرحی مشــترک از ســال 2000 فعالیت هــای ا کتشــافی و توســعه ای را بــه روی ایــن میــدان گازی بــدون اطــلاع ایــران آغاز کــرده بودند.

 

آغاز حفاری های ا کتشافی در میدان مشترک "آرش ـ الدره" توســط عربســتان و کویت به ســال 2000 باز می گــردد کــه ایــن کار بــدون اجــازه ایــران به عنــوان یک شــریک در این میدان مشــترک انجام گرفت .

 

عربســتان و کویت با تشــکیل شــرکت مشــترک(KJO)  ســهم برداشــت از این میدان را به صورت 50 درصــد عربســتان و 50 درصــد کویــت بیــن خــود تقســیم کردنــد و هیــچ ســهمی برای ایران که برآورد شده است حتی تا 70 درصد از ذخایر گازی این میدان مشترک در آبهای ایران باشد، قائل نشدند.

 

در طی ســالهای اخیــر، بارهــا عربســتان و کویت با امضــای قراردادهــا و اعــلام بیانیه هایــی حــق مســلم ایــران در میــدان مشــترک آرش را نادیده گرفتند؛ حتی عربســتان در ســال گذشــته پــا را فراتــر گذاشــته و وزارت خارجــه ایــن کشــور طی بیانیــه ای مدعی شــد "مالکیــت منابــع طبیعــی در منطقــه دریایی تقسیم شــده و از جمله آن میدان الدره (آرش) به طور کامل تنها در مالکیت مشــترک میان پادشــاهی عربی سعودی و کشــور کویت اســت.

 

"حال که قرار اســت در آینــده ای نزدیــک اجــلاس همکاری هــای مشــترک ایران و عربســتان به ریاســت وزیر نفت ایران برگزار شــود و محســن پاک نژاد، در مراســم روز ملی عربســتان در ســفارت ایــن کشــور در تهــران حضــور پیــدا کــرده، فرصت مغتنمی است که با مذا کره و ارائه مستنداتی که خود عربستان هم از وجود آنها بی اطلاع نیست، حق مسلم ایران در میدان مشــترک آرش تبیین شــده و مورد تأ کیــد دو طــرف قــرار گیرد.

 

اخیــرا، قــرارگاه سازندگی خاتم االنبیاء(ص) اعلام آمادگی کــرده کــه می توانــد حفــاری در این میدان مشــترک را در ســریعتر زمــان ممکــن، آغــاز کنــد و در ایــن بیــن، فقط منتظر اعلام نظر دو وزارتخانه امور خارجه و نفت است.

منبع خبر: روزنامه اقتصادی اسکناس - 4 مهر 1403

دیدگاه کاربران