مهدی ساسانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در مورد صحبت های عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد بیان کرد: روز گذشته، آقای همتی در صحبت های خــود به چالش های مهــم اقتصادی که پیش روی از نظر دولت و کشــور است اشــاره کرد

 

 

 

 

 

 

 

عبدالناصــر همتی، وزیر اقتصاد بــا حضور در برنامه «گفتگــوی ویــژه خبری» شــبکه خبر بــه واکاوی اولویت های اقتصادی دولت چهاردهم پرداخت.

 

وزیر اقتصاد با اشاره به ۱۴ چالش مهم اقتصادی گفت: تمــام فعالیت هایی که مــا در اقتصاد انجام می دهیم نتیجه آن باید در ۴ متغیر مهم کلان اقتصادی نمایان شــود، اول؛ کنترل تورم و ثبات اقتصادی، دوم؛ رشــد بالای اقتصادی، سوم؛ توزیع عادلانه درآمد و رفع فقر و چهــارم؛ کاهش بیکاری و پایین آوردن نرخ بیکاری اســت و اگــر تلاش هایمــان در اقتصاد به این ۴ مورد نرســد عملا فایده ای ندارد.

 

همتی در بخش دیگری از صحبت هــای خــود با تأکید بر این که باید اعتماد را به بــورس برگردانیــم، افــزود: مهم تریــن محــل نگاه سرمایه گذاران؛ بازار سرمایه و بورس است و در واقع، ما نااطمینانی ایجاد کردیم و به عنوان مثال؛ یکی از اهداف مــا این اســت که این اعتماد را بــه بورس برگردانیم و برگرداندنش هم، مجموعه ای از اقدامات است که باید انجــام دهیــم؛ بنابراین بنده در این جــا می گویم اگر تصمیماتی گرفته شــوند کــه تصمیمات میان مدت ســرمایه گذاران در بورس و ... را تحت تأثیر قرار دهند با آن مخالفت خواهم کرد و باید اعتماد را به بورس حتما برگردانیم چرا که اگر برنگردانیم اصلا رشد اقتصادی ۸ درصد معنا نخواهد داشت.

 

وزیر اقتصاد خاطر نشــان کرد: ما که نمی توانیم همه چیز را از بازار پول تأمین مالی کنیم.

 

در حال حاضر، بالای ۹۰ درصد تأمین مالی ما از بازار پول و میزان کمی از بازار است و طبیعی است که وقتی مردم صبح از خواب بیدار شده و به یکباره با نرخ بهره ۵۰ درصدی روبرو شــوند همه چیز به هم می ریزد و آن ها نیز، به بازار سرمایه بی اعتماد می شوند.

 

مهدی ساسانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در مورد صحبت های عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد بیان کرد: روز گذشته، آقای همتی در صحبت های خــود به چالش های مهــم اقتصادی که پیش روی از نظر دولت و کشــور است اشــاره کرد که طبیعتا اقتصــادی، تمام این چالش هــا برای افرادی که به نوعی، با اقتصاد سر و کار دارند کاملا ملموس است و در سال های گذشته، شدت این مشکلات به نوعی با تصمیم های اشتباهی که گرفته شد بیشتر شدند و بــرای برطرف کردن آن ها نیاز به زمان و طبیعتــا راهکارهای متعددی اســت؛ به طوری که همکاری سایر وزارتخانه ها را می طلبد.

 

ساسانی با اشاره به صحبت های وزیر اقتصاد در خصوص حمایت از بورس تصریح کرد: آقای همتی در رابطه با بورس گفت که قرار اســت دو باره بورس را پویا کند و درواقع، بازار ســرمایه پویایی داشــته باشیم.

 

به همین دلیل، لازم است که حافظه تاریخی را به سال های قبل زمانی که در ســال ۹۷، آقای همتی برگردانیم؛ دقیقا جایگزین آقای سیف در بانک مرکزی شد و نگاهی به شــرایط بازار ســرمایه از آذرماه ۹۲ تا ۹۷ حاکی از این بود که با توجه به کنترلی که در نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی شــده و فشــاری که بر صنایع وارد می شد که بایــد ارز را بــه نرخ ۴ هزار و دویســت تومان حتمــا می فروختند بازار سرمایه اصلا شرایط خوبی را پشت سر نگذاشت و آقای همتی در آن زمان، روی دو موضوع تأکید بسیاری کرد؛ یکی، کاهش نرخ بهره بانکی بود که بســیار افسارگسیخته بالا رفته بود و با آمدن آقای همتی تلاش شــد که این موضوع کنترل شــود و دوم، نرخ ارز بود که تلاش شد تا به سمت واقعی سازی برود و زمانــی کــه نرخ ارز بازار آزاد ۱۰ هزار تومان و نرخ ارز ترجیحــی ۴ هــزار و ۲۰۰ تومان بود این فاصله خیلی زیاد بود و آن را کمتر کردند.

 

این کارشــناس بازار ســرمایه تأکید کرد: از سال ۹۷، شــاهد رشــد آرام بازار سرمایه بودیم و این اتفاق برای اهالی بازار سرمایه یک پیامد خوب بود.

 

زیرا رشدی که بازار ســرمایه در سال های ۹۷ -۹۸ داشت از بازارهای دیگر بیشتر بود و درواقع، این رشد باعث نشد که افراد از بیرون بازار تشــویق و تهییج شــوند و به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کنند.

 

اما در سال ۹۸ با ورود کرونا، دولت برای درآمدهای خود با مشکلاتی روبرو شد که تا حدی، این رشد را از قاعده خارج کرد و از بهمن ۹۸ تا مردادماه ۹۹، شاهد ایجاد هیجان در بازار سرمایه و یک رشد کذایی بودیم و پس از آن، افت بورس را دیدیم که باعث اذیت بسیاری از افراد جامعه شد که وارد بازار سرمایه شده بودند.

 

ساســانی تصریح کرد: با توجه به این که آقای همتی، هم در زمینه اقتصاد تجربه و علم کافی دارد و هم این که در دولت آقای روحانی، تجربه های صعود و سقوط بازار ســرمایه را داشــته است می توان گفت در زمینه بورس تجربه بسیار خوبی دارد و به همین دلیل، بنده فکر می کنم وعده هایی که این چند روز داده به نوعی، برنامه های ایشان است.

 

چون از آن جایی که به عنوان وزیر اقتصاد دولت چهاردهم منصوب شده است نیازی به وعده دادن ندارد و بیشــتر، روی برنامه های ذهنی خود کار می کند.

 

این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: اگر آقای همتی بتواند آن چــه در مورد نزدیک کــردن نرخ های مختلف دلار است را محقق کند اقدام خوبی است.

 

زیرا فکر می کنم الان، ۵-۶ نوع نرخ داریم که همین موضوع، باعث ایجاد رانت بسیار بالایی در این زمینه شده است و همچنین، اگر بتواند نرخ نیمایی که در حال حاضر با شیب ملایم به سمت ۴۵ هزار تومان آمده است در صورتی که نرخ بازار آزاد ۶۰ هزار تومان اســت را به هم نزدیک کند و از طرفی، بتواند نرخ بهره بانکی و نرخ سود سپرده که به یکباره توســط آقای فرزین، ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده اســت را آرام آرام کاهش دهد همین دو رویکرد می تواننــد بــه رونق بازار ســرمایه کنند و در کنار آن، فرمولــه کردن نرخ هــای حامل های انرژی طبیعتــا می تواند کمک کند تا چشم انداز آینده شرکت ها برای فعالان و سرمایه گذاران روشن تر باشد و آن ها بتوانند با چشم انداز بهتری برای آینده اقتصاد، سرمایه گذاری کنند.

 

او در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع، آقای همتی و تیم اقتصادی اش هنوز تازه اول راه هستند و انتظارمان این است که هر قدر جلوتر می رویم شاهد مثبت بودن وعده هایشــان برای بازار ســرمایه باشیم و در واقع، در دوره های قبل که آقای همتی در رأس کار بوده است رفتار ایشان با بازار سرمایه را دیده ام و به همین دلیل، بسیار خوشبین هستم که بازار سرمایه بتواند در دوره آقای همتی رشد خوبی را تجربه کند و ان شاءالله این رشــد، آرام و عاری از هرگونه شــتاب و هیجان زدگی باشد تا ان شاءالله به طور مجدد، اتفاقات ۹۹ رخ ندهند و در مقابــل، اتفاقــات خوب ۹۷ به بعد برای اهالی بازار سرمایه رخ دهد.

 

 

«روزنامه نقش اقتصاد - 11 شهریور 1403»

   تاریخ ثبت: 1403/06/11     |     |